Op werkdagen besteld voor 15:00 uur dezelfde dag verstuurd • 14 dagen recht op retour en 2 jaar garantie
Zakelijk bestellen  

Hoe u een kind met autisme een ontspannen vakantie geeft

Op vakantie gaan is voor kinderen met autisme vaak erg stressvol. Dit komt omdat de vaste dagstructuur van het kind in deze periode wegvalt. Uw kind kan hierdoor niet genieten van de vakantie en daarnaast betekent stress voor uw kind stress voor het hele gezin. Dit kan echter voorkomen worden! De Nederlandse Vereniging van Autisme heeft  tips hiervoor voor het hele gezin.

1. Bespreek en overleg het vakantieprogramma

Duidelijkheid zorgt bij kinderen met autisme voor rust. Leg dus in grote lijnen uit hoe de vakantie eruit gaat zien. Vertel   welke uitstapjes jullie willen gaan maken en geef je kind inspraak.

2. Zoek foto’s op van de omgeving

Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto’s van plattegronden en foto’s van het terrein waar jullie als gezin gaan verblijven, zodat je kind alvast kan wennen aan de omgeving en daardoor minder stress ervaart tijdens de vakantie.

3. Maak dagelijks een planning en bespreek deze

Voorzie deze planning van zoveel mogelijk  details over ‘wie, wat, wanneer en hoe’ en bespreek deze planning bijvoorbeeld elke keer de avond van tevoren,  zodat je kind precies weet waar hij/zij aan toe is de volgende dag.

4. Probeer zo veel mogelijk vast te houden aan de dagelijkse routine van thuis

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vaste tijd voor het ontbijt,  avondeten en  bedtijd.   Dit geeft je kind meer rust.

5. Doe niet alles samen met heel het gezin/ de familie

Het is erg belangrijk dat het  kind met autisme zo veel mogelijk aan ontspanning toekomt in deze vakantie. Door niet alles met elkaar te doen voorkom je veel drama en onrust voor niet alleen je kind maar ook het hele gezin.

« Terug

Kies uw taal