Op werkdagen besteld voor 15:00 uur dezelfde dag verstuurd • 14 dagen recht op retour en 2 jaar garantie
Zakelijk bestellen Taal
spotter-dementie-gps-tracker

De vrijheid om op pad te gaan met dementie

We mogen meekijken in het leven van Carolien en haar 76-jarige vader die lijdt aan vasculaire dementie. Spotter gaat dagelijks mee aan de sleutelbos, Carolien deelt haar ervaring. 

“Drie jaar geleden heeft mijn vader een infarct gekregen waardoor hij vasculaire dementie kreeg. Hij houdt ervan om naar buiten te gaan en dit vond ik best lastig gezien mijn vader in Schoorl woonde en ik in Almere. Hij is verhuisd naar Almere en woont nu in een semi zelfstandig verzorgingstehuis. Hij heeft zelf het idee dat hij nog zelfstandig woont en krijgt zorg op het gebied van koken en wassen.

Mijn zus en ik willen onze vader de vrijheid geven en hem laten doen wat hij wil. Als hij alleen op pad gaat neemt hij zijn Spotter mee aan de sleutelbos. Wij kenden Spotter doordat wij deze GPS tracker al eerder hadden gebruikt voor de oudtante van mijn man. Voor mijn vader hebben we een nieuwe Spotter gekocht zodat we hem de vrijheid kunnen geven om alleen op pad te gaan, zonder controlerend te zijn. Nu kan ik gewoon zien waar hij is zonder het aan hem te vragen.


Verder dan de supermarkt

Op zijn scootmobiel rijdt Hans door Almere en maakt soms tochten van wel 40 kilometer. We hebben een zone aangemaakt van 300 – 400 meter tot aan de supermarkt. Hierbinnen kan hij alles doen wat hij wil en hoeven wij dit niet in de gaten te houden. Als hij buiten de zone gaat krijgen we een bericht, dan weten we dat hij op pad gaat. Meestal is hij een uur of anderhalf weg en na een half uur stopt hij vaak voor koffie of lunch. Als hij te lang buiten de zone is (uurtje of 2) en ver uit de buurt, bel ik hem via de Spotter om te vragen hoe het gaat. Functies die we dan ook het meest gebruiken zijn “zones” en “locaties bekijken”. Deze meldingen komen alleen bij mij en mijn zus binnen. We hebben de zorginstelling hier niet aan gekoppeld. 

“Pap, je gaat de verkeerde kant op”


We hebben een keer gehad dat mijn vader twee uur langer weg was dan normaal, ik hem belde en dat de accu van zijn scootmobiel bijna leeg was. Omdat ik wist waar hij was, ben ik hem samen met mijn man gaan ophalen en hebben we hem weer thuisgebracht. Ook zag ik een keer dat hij de verkeerde kant op ging en heb ik hem gebeld om de weg terug naar huis te wijzen. “De zon volgen pap, dan ga je de goede richting op.”

Bezoek aan het café

Zelf gebruikt mijn vader de Spotter niet veel, als in de SOS-knop indrukken bijvoorbeeld. Hij neemt hem uit gewoonte mee en is er zelf niet mee bezig. Ik vraag me zelfs af of hij weet dat ik via de Spotter weet waar hij is. Bij het restaurant waar hij wel eens luncht kennen ze mijn vader ondertussen. Ik heb hun verteld dat er een zwart “ding” aan zijn sleutelbos zit met een alarmknop die ze kunnen indrukken als er iets aan de hand is en mij dan gelijk bereiken.

En weer terug naar huis…

Als hij weer thuiskomt zet hij de Spotter inclusief sleutels weer op de oplader. Dit is een vaste routine die we hem hebben geleerd en die hij hierdoor goed kan onthouden. Thuiskomen betekent de sleutels op de vaste plek leggen. Morgen weer een nieuw avontuur.”

Ben jij benieuwd of een Spotter GPS tracker iets voor jou zou kunnen zijn? Hier geven we je er meer uitleg over. 

« Terug

Kies uw taal