Op werkdagen besteld voor 15:00 uur dezelfde dag verstuurd • 14 dagen recht op retour en 2 jaar garantie
Taal
Spotter-onderzoek-GPS kind

Nederlandse ouder wil weten waar kind uithangt

Privacy ondergeschikt aan bezorgdheid ouders

BERGSCHENHOEK – Nederlandse ouders willen GPS-oplossingen gebruiken om te weten waar hun kind is. De privacy van hun kind vinden zij daaraan ondergeschikt. Hoewel twee derde van de ouders nog geen GPS-producten of -diensten gebruikt om op de hoogte te blijven van het gaan en staan van hun kroost, is een ruime meerderheid hierin wel geïnteresseerd.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van Sherloq market research & insights onder 504 Nederlandse ouders, uitgevoerd in opdracht van Spotter. Op dit moment maakt al 35 procent van de ouders gebruik van GPS om te weten waar hun kind uithangt.

Grote meerderheid wil GPS

Van de ouders die nog niet gebruikmaken van GPS-producten of -diensten om hun kind te volgen, geeft 65 procent aan hierin wél geïnteresseerd te zijn. Dit betekent dat van alle Nederlandse ouders driekwart (77 procent) zijn kind óf al volgt via GPS óf hier wel oren naar heeft. Het liefst gebruiken ze hiervoor hun smartphone. Ook GPS-horloges en -trackers behoren tot de beschikbare middelen. Overigens vinden bijna alle ouders (90 procent) dat volgen wel in overleg met het kind moet gebeuren.

Buiten spelen

Een ruime meerderheid van de respondenten (65 procent) ziet zichzelf als ouder die zijn kind vrij laat. Dat ze desondanks hun kind willen ‘tracken & tracen’ is daar niet per se mee in tegenspraak, zegt Sander de Potter, CEO van Spotter. “Ze zijn niet overdreven bezorgd, maar zijn wel bereid om gebruik te maken van hedendaagse technieken om in contact te staan met hun kind.”

Ouders willen hun kinderen vooral in de gaten houden als ze buiten spelen (alleen of met vrienden). Driekwart van de ouders geeft in het onderzoek aan hun kind via GPS te willen volgen als het alleen buiten speelt. Ook tijdens vakanties (48 procent) en op weg naar school (44 procent) houden ouders graag een virtuele vinger aan de pols.

Privacy ondergeschikt

Privacy vinden Nederlandse ouders ondergeschikt aan de ‘whereabouts’ van hun kind, zo blijkt uit het onderzoek van Spotter. Maar liefst 66 procent vindt het kennen van de locatie van hun kind belangrijker dan zijn of haar privacy. Hoogopgeleide en bovenmodaal verdienende ouders hechten overigens opmerkelijk meer waarde aan de privacy van hun kind dan andere ouders. Van de ouders die meer verdienen dan € 65.000 per jaar, vindt 47 procent de privacy van het kind belangrijker – al blijft ook hier de meerderheid (53 procent) het kunnen volgen van het kind belangrijker vinden.

Vrouwen bezorgder

Opvallend is dat vrouwen zich bezorgder tonen dan mannen als het gaat om hun kind. Zo wil 70 procent van de moeders hun kind volgen als het met vriendjes buiten speelt, terwijl dit bij mannen 54 procent is. Ook zeggen vaders vaker dan moeders (35 tegen 23 procent) dat hun kind met GPS-tracker verder van huis zou mogen dan zonder. Al blijft de helft van de ouders (50 procent) erbij dat kinderen ook met GPS-systeem niet verder van huis zouden mogen dan normaal.

Ouderen

Overigens grijpen Nederlanders niet alleen naar GPS-oplossingen voor hun kinderen. Ook voor andere doelgroepen, zoals senioren, hulpbehoevenden en mensen met Alzheimer), zien veruit de meeste de respondenten (86 procent) GPS als ‘een zeer bruikbare oplossing’.

Over Spotter

Spotter, gevestigd in Bergschenhoek, is gespecialiseerd in GPS track & trace-oplossingen voor de consumentenmarkt. De oprichters hebben jarenlange ervaring in de GPS- en telecomsector waarbij track & trace-oplossingen werden toegepast binnen de zakelijke markt. De producten worden in-house ontwikkeld door een professioneel team developers.

Bekijk het volledige onderzoek

« Terug

Kies uw taal

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding