Op werkdagen besteld voor 15:00 uur dezelfde dag verstuurd • 14 dagen recht op retour en 2 jaar garantie
Taal

Hoe oud wordt een kat?

De Amerikaanse Creme Puff is de oudste kat die ooit heeft geleefd. Hij werd 38 jaar en 3 dagen. De kans dat uw kat zo oud wordt, is heel klein. De meeste katten worden tussen 10 tot 20 jaar oud.  Hoe oud een kat wordt, hangt af van veel factoren: voeding, verzorging, de omgeving en de genen kunnen van invloed zijn.

Voeding
Zorg dat u uw kat de juiste voeding geeft. Met de juiste voeding wordt bedoeld, voeding die bij de leeftijd van uw kat past.

Omgeving
Zorg dat uw kat in een fijne en stressvrije buurt terecht komt. Een rustige buurt, met weinig verkeer. Tip: gaat uw kat naar buiten, doe een kat GPS tracker om, dan weet u altijd waar hij is en welke avonturen hij heeft beleefd. 

Verzorging
Verzorg u kat goed en verschoon de kattenbak regelmatig. De meeste katten houden van aandacht, geef uw kat die aandacht. Maar zorg ook dat ze 2 keer per jaar door de dierenarts onderzocht worden.

Leeftijd buitenkatten

Gemiddeld worden katten dus tussen de 10 en 20 jaar oud. Buitenkatten worden in het algemeen wat minder oud dan huiskatten. Dat komt doordat er een grotere kans is op verwondingen of ziektes. Buitenkatten worden gemiddeld rond de 6 jaar oud.

Uw kat wordt een oudere kat genoemd als hij de 10 jaar heeft gepasseerd. Veranderingen worden dan zichtbaar. Een oudere kat wordt rustiger en slaapt meer. Ook hebben ze speciaal seniorvoeding nodig. Seniorvoeding is makkelijker te kauwen en is afgestemd op de lagere energiebehoefte van de kat.

7 tips om uw kat zo oud mogelijk te laten worden

Leeftijd huiskatten en ras katten

Gemiddeld worden huiskatten tussen de 10 en 20 jaar oud. Ras katten worden over het algemeen minder oud dan huiskatten. Ras katten worden doorgefokt op specifieke kenmerken, waarbij de fokkers geen rekening houden met de gezondheid van de katten. Daardoor komen ziektes of afwijkingen vaker voor. Het is niet zo dat alle ras katten minder oud worden. Ras katten worden gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud.

Kattenleeftijd omrekenen in mensenjaren

De ontwikkeling van een kat loopt alles behalve lineair. In de eerste twee jaar ontwikkelt hij zich net zoveel als een mens in 24 jaar. Na 2 jaar is de kat volwassen. Hieronder vindt u een tabel met het verschil tussen de leeftijd van een kat en een mens.

Kattenleeftijd

Mensenleeftijd

1 maand

6 maanden

2-3 maanden

2-5 jaar

4 maanden

6 -8 jaar

6 maanden

10 jaar

2 jaar

24 jaar

6 jaar

40 jaar

10 jaar

56 jaar

15 jaar

76 jaar

20 jaar

96 jaar

Kies uw taal

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding