Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Taal

7 tips om uw dikke kat te laten afvallen

Een kat die te dik is, vindt dit zelf niet fijn en ook voor het baasje kan dit vervelend zijn. Het is heel belangrijk dat een te dikke kat zijn streefgewicht haalt om zo weer als een gezonde kat door het huis te kunnen rennen. Met deze 7 tips gaat dat helemaal goed komen!

Tip 1: Laat uw dikke kat meer naar buiten gaan

Als u uw dikke kat zo veel mogelijk naar buiten laat gaan en zijn leefruimte vergroot, zal uw kat zichzelf gaan vermaken met de opties die hij heeft. Zoals achter vliegjes of muizen aan gaan, maar ook rondhangen in plaats van slapen. Op deze manier krijgt uw dikke kat op een gemakkelijke manier genoeg beweging.

Tip 2: Veel samen spelen

Veel spelen met uw dikke kat is niet alleen goed voor het afvallen, maar versterkt ook de band met uw kat. Laat het spelen met de speeltjes niet te lang duren, want dikke katten hebben niet de beste conditie. Twee tot drie minuutjes per dag is voldoende. En gaat je kat naar buiten om te spelen? Doe hem dan een Kat GPS tracker om, zo kan je hem altijd terugvinden. 

 Tip 3: Spelen met eten

De meeste katten vinden het leuk als ze kunnen spelen met eten. Op de grond liggen en dat u de brokjes van zijn maaltijd door de kamer gooit. Een andere optie is om het eten niet in een bakje te geven, maar in een bal, dan moet uw dikke kat moeite doen om het eten eruit te halen. Eten verstoppen vinden katten ook leuk. Zorg dan dat de brokjes op een plek liggen waar uw kat voor moet klimmen of enigszins moeite moet doen.  Op deze manier krijgt uw dikke kat meer beweging en is uw kat langer bezig met zijn eten, dus raakt hij eerder verzadigd.

Tip 4: Overtuig uw gezinsleden

Het is belangrijk dat uw partner en/of kinderen begrijpen hoe belangrijk het is dat de kat afvalt. Het is niet prettig als u hard uw best doet en dat de kinderen hem vervolgens snoepjes geven.  

Tip 5: Voeding

Hoeveel brokjes mag uw kat eigenlijk per dag? Weegt uw kat nu 7 kilo, maar hoort hij eigenlijk 4 kilo te wegen? Kijk dan op de achterkant van de zak hoeveel u mag geven aan een kat van 4 kilo. Als u voor de 7 kilo gaat, wordt uw dikke kat steeds dikker. Achterop de zak staat hoeveel brokjes u mag geven per dag, dus niet per maaltijd!

Geef niet alles in 1 keer. Als uw kat in de natuur is, eten katten ook verspreid over de dag. Weeg 1 x per dag de totale hoeveelheid af. Dan kunt u daar een paar keer per dag wat brokjes uitschudden.

Als het met uw eigen voeding niet lukt, zijn er andere mogelijkheden. Er is speciaal voeding voor overgewicht. Deze voeding bevat minder calorieën, maar meer eiwitten voor de spieropbouw, meer vitaminen en mineralen.

 Tip 6: Beloon bedelgedrag niet met eten

Wanneer uw dikke kat gaat zeuren om eten terwijl het nog geen etenstijd is, geef dan niet toe en wacht met eten geven tot het de juiste tijd is. Op deze manier leert u uw kat dat bedelen geen zin heeft.

Tip 7: Genoeg speelmogelijkheden in huis

Zorg dat u genoeg speelmogelijkheden in huis hebt voor uw dikke kat. Dit kunnen bijvoorbeeld krabpalen zijn of tunnels voor katten. Klimmen en klauteren kost veel energie.

 

Kies uw taal

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding