Kies uw taal

Spotter

Autisme bij kinderen

Ruim 1 procent van de Nederlanders (ongeveer 200.000 mensen) heeft autisme. Het aantal mensen die te maken hebben met autisme zoals: ouders, broers, zussen en leraren is veel groter.

Wat is autisme?

Autisme is een verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op de kwetsbaarheid van de volgende dingen: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en filteren en integreren van informatie.

De informatieverwerking bij kinderen met autisme gaat op een andere manier dan bij mensen zonder autisme. Dit is voornamelijk met informatie die binnenkomt via de zintuigen. Veel kinderen hebben te maken met een sensorische over -of onder gevoeligheid.

Bij een overgangsperiode, zoals van basis – naar voortgezet onderwijs, kunnen kinderen erg vastlopen als ze niet vroegtijdig goede hulp krijgen. 

Hoe ontstaat autisme?

Autisme is 80% erfelijk bepaald, maar ook omgevingsfactoren kunnen een rol spelen. Hier gaat het om de interactie tussen genetische en de omgevingsfactoren. Iemand kan dus genetisch aanleg hebben voor autisme, maar of hij dat ook echt krijgt hangt onder meer af van de factoren in de omgeving.

Een aantal andere factoren kunnen zijn:

Het is natuurlijk ook mogelijk dat autisme ‘opeens’ is ontstaan in het DNA van het kind. Dat wordt  novo-mutatie genoemd.

Kenmerken van autisme bij kinderen

Autisme kunt u aan de buitenkant van een persoon niet zien, maar u kunt het wel aan de persoon merken. Hieronder de kenmerken van autistische kinderen:

Deze kinderen zijn vaak bezig met één bepaald onderwerp of hobby

Weinig begrip en emotie voor anderen

Steeds alles op dezelfde manier doen


Ontwikkelingsleeftijd

Bij kinderen waarbij autisme is geconstateerd, kan de ontwikkeling anders lopen dan bij de leeftijdsgenootjes, maar er vindt wel een ontwikkeling plaats. Uw kind kan bijvoorbeeld zijn 10de verjaardag vieren, maar functioneren als een 2 jarige. Het is belangrijk om dit helder in beeld te brengen. Dit geeft inzicht in wat uw kind wel of niet begrijpt.

Verschijnselen bij een kind met autisme

Kinderen tot 6 jaar

Kinderen van 6 tot 12 jaar

Kinderen vanaf 12 jaar

 

Spotter GPS horloge

Kinderen met autisme kunnen non – verbaal zijn en hebben misschien moeite om met mensen om te gaan. Als uw kind afdwaalt, is het handig als u als ouder/verzorger weet waar uw kind is. Geef daarom een Spotter GPS Kinderhorloge mee dan weet u altijd waar uw kind is en kunt u contact maken met elkaar. Fijn voor u én voor uw kind. Het horloge werkt online en via de Spotter app. Door het unieke design, het kleine formaat en lichtgewicht is het een prettig en mooi horloge dat kinderen met plezier dragen. Naast de track en trace functie kunt u ook met elkaar bellen, zones instellen en meer.

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding