Kies uw taal

Typisch kattengedrag – 6 signalen en de betekenis

Katten zijn echte gezelschapsdieren, maar vooral heel sociaal. In huis biedt uw kat veel gezelligheid en het houden van katten kan een positieve werking hebben op uw gezondheid. Het gedrag kunt u sturen door een goede opvoeding. Ook kunt u uw kat sociaal leren omgaan met nieuwe situaties. Hieronder leest u 5 typische voorbeelden van kattengedrag.

Knipogen

U heeft het vast wel eens gezien dat uw kat heel langzaam zijn ogen dichtknijpt. Uw kat doet dit als hij het goed bedoelt, dus geen kwaad in zijn zin heeft.

Kopjes geven

Typisch kattengedrag is kopjes geven. Als uw kat kopjes geeft is dat een begroeting. Soms wrijft de kat langs benen. Dit betekent dat u tot zijn bezit hoort. Voor katten is kopjes geven een sociaal gebaar. Als u op de bank zit en uw kat geeft uw een kopstootje is het vriendelijk bedoeld. Uw kat kan op deze manier uw aandacht vragen.

Schuren

Er zitten geurklieren op verschillende plekken van het lichaam van de kat. Door kopjes te geven, geeft de kat zijn geur af. Hij doet dit om te zorgen dat andere katten niet in zijn territorium komen.  Dit is ook de reden waarom uw kat langs de deurposten of andere plekken ziet lopen. Een territorium op deze manier afbakenen is typisch kattengedrag.

Spinnen

Als uw kat op uw schoot ligt te spinnen geeft dat aan dat hij zich veilig en op z’n gemak voelt bij u. Door het spinnen laat hij  weten: ik ben ongevaarlijk, ik zal u niks aandoen.

Slapen

Als uw kat slaapt is hij kwetsbaar. Hij kan gevaren niet zien aankomen. Uw kat slaapt het liefst bij u in de buurt, bij u op schoot, op het voeteinde of onder het dekbed. Voor hem is dit een paradijs. Het is daar altijd warm, het matras is zacht en de geur van zijn vertrouwde omgeving. Zijn kattengedrag zegt dat u een veilig en warm gevoel geeft.

Wassen

Uw kat heeft u vast wel eens aan uw wang gelikt. Voor ons als mensen is het een vies idee, maar uw kat geeft hiermee aan dat u en uw kat een goede band hebben met elkaar. Als u veel “gewassen” wordt door uw kat dat betekent dit dat hij u graag mag.  

Tip: doe een kat GPS tracker bij uw kat om. Zo weet u altijd waar hij is en welke avonturen hij heeft beleefd. 

 

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding