Op werkdagen besteld voor 15:00 uur dezelfde dag verstuurd • 14 dagen recht op retour en 2 jaar garantie
Taal

Zorgtechnologie voor “Wet zorg en dwang”

Wat kan zorgtechnologie betekenen voor zorgorganisaties?

Zorg en technologie zijn niet meer los van elkaar te zien. Sinds het intreden van de Wet zorg en dwang is er veel veranderd voor zorgorganisaties en de vraag naar zorgtechnologie. Waar zorg ook gegeven wordt, in een instelling of thuis, het moet veilig worden gegeven en bijdragen aan de kwaliteit van leven. Ook horen daar geen vrijheid beperkende maartregelen bij. Met deze nieuwe Wet zorg en dwang worden mensen hiertegen beschermt wat veel zorgorganisaties uitdagingen geeft.


De Wet zorg en dwang uitgelegd

De Wet zorg en dwang nog even uitgelegd

De Wet zorg en dwang beschermt mensen met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening zoals dementie. Het uitgangspunt hierin is het recht op vrijheid waarbij er wordt uitgegaan van “Nee, tenzij”. Dit betekent dat er vanuit de zorgverlener geen vrijheid beperkende maatregelen opgelegd mogen worden tenzij… Het idee is dat er alleen zorg wordt verleent aan de cliënt waarmee wordt ingestemd. En mocht er meer nodig zijn, er eerst wordt gekeken naar een vrijwillig alternatief. Mocht er toch onvrijwillige zorg nodig zijn, doorloopt de zorgverlener eerst het Wzd stappenplan om te bepalen of dit mogelijk is. Onvrijwillige zorg is zorg waarbij de cliënt of zijn/haar vertegenwoordiger niet instemt met de voorgestelde zorg.

 

Hoe kan zorgtechnologie helpen?

Laten we eerst uitleggen wat er onder zorgtechnologie wordt verstaan. In principe omvat zorgtechnologie alle technologie die de zorg kan ondersteunen. Ook wel “zorgdomotica” genoemd. Voorbeelden zijn GPS trackers voor dwaaldetectie, camerasystemen, beweegsensoren, leefcirkels en een slim matras. Zorgtechologie kan dus op verschillende manieren ondersteunen en bijdragen aan een hoger leef comfort van de cliënt en hierdoor zorgen voor een beter leven. Maar ook de zorgverlener ondersteunen in de dagelijkse werkzaamheden.

Zorgtechnologie_Spotter

Trends in zorgtechnologie

Dat de interesse naar zorgtechnologie stijgt is een feit, maar hoe ziet deze trend eruit? Marktonderzoeksbureau Berg Insight voorspelt dat er in Europa en Noord-Amerika een grote stijging plaats gaat vinden in het aantal mensen dat een mobiel telezorgsysteem gebruikt. Het aantal gebruikers zal tussen 2015  en 2021 groeien van 450.000 naar 3,4 miljoen.
Ook kennisorganisatie Vilans heeft een artikel geschreven over zorgtechnologie. Zij selecteerden 12 technologische ontwikkelingen die nu al zichtbaar zijn en over 20 jaar waarschijnlijk helemaal ingeburgerd zijn binnen de zorg.

Welke zorghulpmiddelen zijn er?

Er zijn er verschillende soorten hulpmiddelen die de zorg kunnen ondersteunen, hierbij een kleine selectie:

Zorgtechnologie_hulpmiddelen

Slim GPS horloge geeft cliënt vrijheid

Het uitgangpunt van de Wet zorg en dwang is meer vrijheid voor de cliënt, oftewel geen vrijheidsbeperking tenzij. Dit betekent dat het kan voorkomen dat een cliënt alleen naar buiten mag gaan binnen een bepaald gebied. De cliënt zonder zorgtechnologie alleen op pad laten gaan is niet mogelijk vanwege mogelijke dwaling. Een oplossing hiervoor is gebruik te maken van een Spotter® GPS horloge voor senioren. Een horloge wat al veelvoudig binnen zorginstellingen is ingezet en graag wordt gedragen door de cliënt. Lees: geen stigmatiserende alarmknop maar een “modern” horloge.

Zorgtechnologie_Horloge Spotter

Hoe werkt een GPS horloge voor de zorg?

Heel eenvoudig. Het Spotter® GPS horloge wordt omgedaan bij de cliënt en staat in verbinding met de zorginstelling of familie. Via online software en een app is te zien waar de cliënt is en er kan eventueel een telefonische verbinding met het horloge tot stand worden gebracht. Tevens is het GPS horloge voorzien van een SOS-knop waar de cliënt op kan drukken in geval van calamiteiten. Ook het instellen van zones/gebieden is mogelijk. Stel dat de zorginstelling met een straal van 1 kilometer wordt gemarkeerd als zone en de cliënt hierbuiten of binnen komt met het GPS horloge, wordt hier direct een melding van verstuurd.

Op deze manier kan de cliënt gerust alleen op pad en genieten van meer vrijheid. En gebeurt er toch iets, kan er direct contact worden gemaakt en hulp worden geboden.

Zorgtechnologie_wet zorg en dwang

Onze ervaring vanuit de organisatie Spotter®

Als leverancier van GPS horloges voor senioren merken wij dat de interesse naar dergelijke producten steeds groter wordt. “Zeker na de ingang van de Wet zorg en dwang zagen wij de interesse stijgen. Niet alleen vanuit familieleden van personen met een beperking of psychogeriatrische aandoening, maar ook vanuit zorginstellingen zelf. Meer vrijheid is exact wat wij personen met onze GPS horloges willen geven”, aldus Wendy Hofman, marketing en sales manager bij Spotter.

Meer informatie voor uw zorginstelling?

Bent u benieuwd wat Spotter voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij u verder kunnen informeren. Ook zijn onze producten direct verkrijgbaar via onze webshop. Wij zorgen voor verzending binnen één werkdag zodat u het product snel in de praktijk kunt ervaren.

Interessante websites

Rapport KPMG “Healthcare Reimagined”
Dementie.nl 
Dwangindezorg.nl 
Vilans 

 

 

Kies uw taal

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding