Kies uw taal

Zo komt u erachter of uw kat vlooien heeft

Wanneer uw kat constant geplaagd wordt door een vervelende jeuk kan het zijn dat dit door vlooien komt. Vlooien zijn bij katten de meest voorkomende reden van een vervelende jeuk op de kattenhuid, wat ook kan leiden tot aandoeningen.

 Hoe kan uw kat vlooien krijgen?

Over het algemeen gebeurt dit van kat op kat, bijvoorbeeld wanneer ze bij elkaar liggen. Ook kunnen vlooien zich nestelen in tapijt, kussens of meubels. Wanneer een volwassen vlo een geschikt dier heeft gevonden om zich op te nestelen, gaat de vlo zelden over naar een ander dier. Vanaf dit moment legt de vlo ongeveer 30 eitjes per dag in de vacht van de kat. Vier tot 12 dagen hierna komen er larven uit deze eitjes die zich voeden met de uitwerpselen van de andere vlooien.

Zo weet u of uw kat vlooien heeft

Hoe kunt u vlooien herkennen op de kattenvacht? Het is zeer lastig om met het blote oog een vlo te kunnen zien in de vacht van een kat. Daarom is het belangrijkste signaal dat een kat kan afgeven veel jeuk te hebben en te krabben op de vacht. Ook kunt u zien dat een kat zich vaker gaat wassen dan normaal.

Als u vermoedt dat uw kat vlooien heeft, zult u dit moeten onderzoeken. Als u een vlo of uitwerpsel in de vacht vindt is het natuurlijk snel duidelijk.

Wanneer uw kat inderdaad vlooien blijkt te hebben, kunt u deze natuurlijk zelf proberen te verwijderen uit de vacht. Mocht u dit zelf niet kunnen doen is het verstandig om dit te laten doen bij uw dierenarts.

Tip: doe een kat GPS tracker bij uw kat om. Zo weet u altijd waar hij is en welke avonturen hij heeft beleefd. 

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding