Kies uw taal

Mijn kat drinkt veel – wat is hier de reden van?

De meeste katten krijgen te weinig water binnen, zorg er daarom voor dat er altijd een bakje met water klaarstaat voor uw kat. Als uw kat ineens meer gaat drinken of plassen dan normaal kan dat een lichamelijke oorzaak hebben. Sommige oorzaken zijn goed te behandelen. Dus als u iets merkt, neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt.

Als uw kat meer drinkt wordt zijn urine wateriger. Veel voorkomende oorzaken van veel drinken en plassen zijn:

Nierfalen

De nier heeft een belangrijke functie; het concentreren van de urine. Als een deel van het nierweefsel kapot is, functioneren de nieren onvoldoende waardoor ze de urine niet meer goed concentreren en de urine wateriger wordt. Doordat de kat meer vocht verliest gaat hij ook meer drinken.

Suikerziekte

Suikerziekte komt regelmatig voor bij een kat, meestal bij katten met overgewicht, maar niet altijd. Het kan ook ontstaan door een insuline tekort. Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt in de alvleesklier. Als de suikerspiegel stijgt, wordt de alvleesklier gestimuleerd om insuline af te geven. Insuline geeft de lichaamscellen het signaal om suikers op te nemen en op te slaan. De bloedsuikerspiegel daalt op deze manier weer. Als er te weinig insuline is, blijft er veel glucose in het bloed over en is er sprake van suikerziekte.

De symptomen van suikerziekte:

Te hard werkende schildklier

Katten hebben vaak een te hard werkende schildklier. Het is de meest voorkomende hormoonziekte bij katten. De ziekte komt voornamelijk voor bij katten op middelbare en oudere leeftijd. De schildklier bij de kat zijn 2 aparte knobbels die naast de luchtpijp liggen in de keel. Onder normale omstandigheden zijn de schildklieren niet te voelen.

Verschijnselen van een te hard werkende schildklier

Tip: doe een kat GPS tracker bij uw kat om. Zo weet u altijd waar hij is en welke avonturen hij heeft beleefd. 

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding