Kies uw taal

Wat eet een kat eigenlijk?

Katten zijn carnivoren oftewel vleeseters. Het lichaam van een kat heeft mineralen, vitaminen en vetzuren nodig wat katten halen uit kattenbrokken. In de meeste kattenvoeding zit een heel laag percentage vlees, in de brokjes zit voornamelijk graan.

Brokjes voor kittens

Kittens krijgen tussen de 4 en 5 weken melk van hun moeder. De eerste 8 weken mogen ze nog geen brokjes, de kittens kunnen erin stikken. Tussen week 5 en week 8 kunt u het best de moedermelk combineren met nat voer. Kittenbrokjes zijn speciaal voer voor kittens. Deze brokjes zijn klein en zacht. Tot ongeveer 9 maanden kunt u een kitten kittenbrokjes geven. Hierna komt de overstap naar volwassen voer.

Een volwassen kat eet het kittenvoer

Als u een volwassen kat heeft en een kitten, zorg er dan voor dat u de katten gescheiden eten geeft. Kittenvoer is namelijk erg slecht voor een volwassen kat. Door de vele voedingsstoffen kan een volwassen kat darmklachten krijgen.

Blikvoer

De meeste katten zijn dol op blikvoer of natvoer. Het is belangrijk dat als u blikvoer geeft, u let op het vleespercentage. Katten die alleen maar blikvoer eten met een laag percentage vlees, veel vocht en veel granen krijgen voedingsstoffen tekort.

Water, melk en kattenmelk

De meeste katten krijgen te weinig water binnen, zorg er daarom voor dat er altijd een bakje met water klaarstaat voor uw kat. Katten drinken minder water als het naast het eten staat. U kunt het waterbakje dus het best een aantal meter opschuiven.

Met het geven van melk moet u een beetje oppassen. Sommige katten zijn er allergisch voor. Daarnaast kunnen katten niet goed tegen lactose, en dat zit in melk.

Het klinkt gek, maar in kattenmelk zitten vaak stoffen die niet gezond zijn voor katten. Er zitten veel overbodige suikers in. U kunt in plaats van kattenmelk een beetje geitenmelk met water geven.

Groenten

Wanneer katten rauw vlees eten, hebben ze bijna geen groente nodig. In groenten zitten koolhydraten. Als u groenten aan uw kat geeft, kook het dan eerst even. Katten kunnen rauwe groente namelijk niet verteren.

Dit mogen katten absoluut NIET  eten of drinken

Avocado

Paddenstoelen

Alcohol

Uien

Chocolade

Zout

Gistdeeg

Melk, kaas yoghurt waar lactose in zit

Mais

Varkensvlees

Tip: doe een kat GPS tracker bij uw kat om. Zo weet u altijd waar hij is en welke avonturen hij heeft beleefd. 

 

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding