Op werkdagen besteld voor 15:00 uur dezelfde dag verstuurd • 14 dagen recht op retour en 2 jaar garantie
Zakelijk bestellen  
gps horloge kind - spotter

Kinderen en een telefoon; wanneer en hoe bereid je ze er op voor?

In een wereld waar we niet meer zonder telefoon kunnen, krijgen kinderen hier ook steeds jonger mee te maken. Hoe kan je ze voorbereiden op de online wereld? En vanaf welke leeftijd moet je dit doen dan? Mediapedagoog Marije Lagendijk legt dit voor lifestyle magazine Linda uit. 

 

Positieve, maar vooral negatieve kanten

Volgens Lagendijk is het niet het bezit van een telefoon dat problemen veroorzaakt, maar het feit dat kinderen zonder begeleiding online gaan. Ondanks het toegenomen bewustzijn over telefoongebruik bij kinderen, blijven er uitdagingen. Sommige ouders spreken bijvoorbeeld met elkaar af om hun kinderen pas in groep 8 een telefoon te geven, zodat de druk om er eerder een te hebben, vermindert. Regelmatig komen kinderen in aanraking met negatieve ervaringen online, zoals slapeloosheid door video’s, gesprekken met vreemden en online pesterijen. Daarnaast worden ze beïnvloed door influencers, bijvoorbeeld op het gebied van huidverzorging, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn. Het internet heeft echter ook positieve kanten, zoals het opdoen van kennis en het onderhouden van sociale contacten.

 

De beste groep voor een telefoon

Ouders geven hun kinderen vaak rond groep 6 of 7 een telefoon, meestal rond de leeftijd van 10 jaar. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld vanwege een scheiding of om hen vertrouwd te maken met de online wereld. Dit staat echter in contrast met de minimumleeftijd van 13 jaar die social media-platforms hanteren. Volgens Lagendijk worden kinderen soms te vroeg in het diepe gegooid, terwijl ze op jonge leeftijd nog erg kwetsbaar zijn. De mediapedagoog raadt ouders aan om hun kind pas in groep 8 een telefoon te geven en om dit proces geleidelijk aan te pakken. Ze adviseert ouders om de telefoon te zien als iets van hen samen en om bijvoorbeeld eerst alleen WhatsApp te introduceren, zodat het kind stap voor stap de digitale wereld leert kennen. Tijdens dit proces is het belangrijk dat ouders betrokken blijven door mee te kijken en te vragen naar de online ervaringen van hun kind. In haar boek “Digitale Opvoeding” geeft Lagendijk concrete handvatten om ouders hierbij te ondersteunen.

 

Goede alternatieven

Lagendijk wijst erop dat voor ouders die hun kinderen nog geen telefoon willen geven, een smartwatch met gps een goed alternatief kan zijn. Een gps-horloge voor kinderen biedt de mogelijkheid om ze bereikbaar te houden zonder volledige toegang tot de online wereld. Ook kunnen ouders ervoor kiezen om hun kind alleen via de laptop toegang te geven tot de groepsapp van de klas, zodat ze af en toe samen kunnen inchecken.

 

De oplossing

De oplossing is de Spotter GPS Watch. Met zo’n horloge kunnen kinderen bellen en berichten sturen naar vooraf ingestelde contacten, terwijl ouders hun locatie kunnen volgen. Dit kan vooral handig zijn voor jonge kinderen die zelfstandig naar school gaan of buitenspelen. Zo combineert een smartwatch bereikbaarheid en veiligheid zonder dat kinderen direct worden blootgesteld aan de risico’s van social media. Hier kunt u een video kijken over de Spotter GPS Watch.

 

(Bron; Linda)

« Terug

Kies uw taal