Interview met Alwin van Deutekom, Het Gastenhuis Geldermalsen
Wij spraken met Alwin van Deutekom van Het Gastenhuis Geldermalsen om meer te weten te komen over hun organisatie en de ervaringen met de Spotter GPS tracker voor bewoners.
Kunt u iets vertellen over uw organisatie?
“Gastenhuis Geldermalsen is een van de nieuwste vestigingen van onze landelijke organisatie, die bestaat uit 25 huizen. Onze Zorgorganisatie is speciaal gericht op mensen met dementie. De bewoners huren een appartement en krijgen daarbij volledige zorg, met een zorgindicatie van niveau 4 of 5. Wij kunnen alle zorg bieden die nodig is voor mensen met deze indicatie.
Het is een open zorgcentrum, wat betekent dat bewoners altijd naar buiten kunnen. Gastenhuis Geldermalsen beschikt over 42 appartementen en heeft momenteel 46 bewoners. Het is een zogenaamd dubbel gasthuis. Ook echtparen kunnen hier samen wonen, zelfs als alleen één van de partners dementie heeft. Deze vestiging is op 4 april 2024 geopend en we zijn direct gestart met het gebruik van de Spotter GPS tracker.”
Van waaruit is de behoefte ontstaan om een GPS tracker te gaan gebruiken?
“De behoefte aan de Spotter GPS tracker ontstond vanuit de noodzaak voor persoonsalarmering. Als een bewoner bijvoorbeeld naar buiten gaat en er is iets aan de hand, drukt diegene op de SOS-knop. Wij weten dan direct dat er hulp nodig is samen met de locatiegegevens. Sommige bewoners dragen de tracker aan een keycord om de hals, anderen zonder keycord, of om de pols in combinatie met de polsband voor de GPS tracker. Hoewel de tracker aan de pols wat groot kan zijn, zou een Spotter horloge kleiner en wellicht praktischer zijn. Bewoners mogen zelf kiezen of ze de Spotter willen gebruiken of niet. De tracker wordt zowel binnen als buiten gebruikt. Bij sommige bewoners is de tracker vooral nuttig voor onze huis om te zien waar iemand zich bevindt. Minder als persoonsalarmering.
Hoe bevalt het gebruik?
“De Spotter GPS tracker bevalt erg goed; het doet wat het moet doen. We zijn bij Spotter uitgekomen door navraag te doen bij andere Gastenhuizen die al tevreden gebruik maakten van Spotter.”
Hoe gaan de bewoners hiermee om?
“Bewoners vinden de Spotter fijn voor het alarmeren. We leggen uit hoe het werkt: de knop drie seconden indrukken om een alarm af te geven. De SOS-knop is de voornaamste functie die door de bewoners zelf wordt gebruikt. De zonefunctie gebruiken we niet en bellen naar de Spotter hebben we tot nu toe nog niet toegepast.”
Wordt de familie hier ook in betrokken?
“De meeste families werken hieraan mee en geven toestemming voor het gebruik. Het beheer gebeurt vanuit onze organisatie zelf, niet door de familie. Het gaat puur om persoonsalarmering; er is geen eigen account voor de familie.”
Wordt het online account of de smartphone app gebruikt?
“Medewerkers gebruiken de Spotter app op de zorgmobiel. Ikzelf maak de instellingen via de website. Werkt beiden goed, we missen geen functionaliteiten.”
Dit interview biedt inzicht in hoe Het Gastenhuis Geldermalsen de Spotter GPS tracker inzet om de veiligheid en bewegingsvrijheid van hun bewoners te waarborgen.