“Gezien bij Nieuwsuur en Editie NL
SpotterSpotternl_NL

Mag ik mijn kind volgen met een GPS tracker?

Steeds meer ouders kiezen voor een GPS tracker of horloge voor de kinderen. Handig voor als de kids alleen  buitenspelen, naar school fietsen of voor op vakantie. Zo weet een ouder altijd waar het kind is en kan er zelfs worden gebeld in geval van nood.  Naast het traceren zijn de meeste kind gps horloges en trackers voorzien van nog meer handige functies. Maar de grote vraag is, mag je een kind volgen en hoe zit het met de privacy van een kind?

Kind opvoeden met een GPS tracker

Opvoeden dient als doel te hebben het kind zelfstandig te maken. Het gebruik van een kind GPS tracker of kind GPS horloge moet binnen dit kader te verantwoorden zijn.

Bij een heel jong kind dat ook nog geen mobiele telefoon heeft, kan het gebruik van een GPS tracker bijdragen aan deze zelfstandigheid. De ouder kan online zien waar het kind is en mocht het verdwalen of er is iets aan de hand kan er direct actie ondernomen worden.   Het kind leert hierdoor zelfstandig en vrij rond te lopen of te fietsen, maar er is een vangnet van ouders.

Bij een wat groter kind zal het aspect verdwalen minder van toepassing zijn, maar zal het eerder gaan om de plaatsen waar het kind komt. Is een kind bijvoorbeeld op school aangekomen of bij een vriendje.  Of het kan handig zijn om een alarm af te laten gaan als signaal voor het avondeten.  Ook bij een wat groter kind is een haakje naar zelfstandigheid.

Mag ik mijn kind volgen met een GPS tracker - emma

Mag je een GPS tracker gebruiken voor kinderen?

Het volgen van een kind en altijd weten waar het is voelt voor sommigen als inbreuk op de privacy van het kind, zeker als het om een ouder kind gaat van bijvoorbeeld 13 jaar. De wet kent hier geen regelgeving voor en het is daarom toegestaan om een kind te volgen met een GPS horloge of GPS tracker. Kinderen hebben recht op privacy, maar ouders hebben de zorgplicht en opvoedplicht en daarbinnen moet dus een redelijke afweging worden gemaakt.

De AVG privacywet (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is ook niet van toepassing op het volgen van een kind door middel van een GPS tracker omdat dit binnen de privésfeer ouder/kind  speelt.  De AVG geldt niet bij particuliere verwerking van persoonsgegevens voor huishoudelijke doeleinden.

Mag ik mijn kind volgen met een GPS tracker - rennen

NEDERLANDSE OUDER WIL WETEN WAAR KIND UITHANGT

Dit blijkt uit onderzoek van Sherloq  market research & insights uitgevoerd onder 504 Nederlandse ouders .
Nederlandse ouders willen GPS-oplossingen gebruiken om te weten waar hun kind is. De privacy van het kind vinden zij daaraan ondergeschikt. Hoewel twee derde van de ouders nog geen GPS-producten of -diensten gebruikt om op de hoogte te blijven van het gaan en staan van hun kroost, is een ruime meerderheid hierin wel geïnteresseerd.   Op dit moment (mei 2019) maakt al 35 procent van de ouders gebruik van GPS om te weten waar hun kind uithangt.
Bekijk het onderzoek

Mag ik mijn kind volgen met een GPS tracker - onderzoek

Hoe werkt een GPS tracker?

De Spotter GPS horloges en GPS trackers voor kinderen werken door middel van GPS (satellieten) en GPRS (mobiele netwerk) en bepalen de locatie van het kind. Er wordt gebruik gemaakt van de hoogste GPS-klasse wat ervoor zorgt dat locaties heel nauwkeurig zijn.

Vervolgens worden deze locaties verstuurd naar de Spotter software waarop u online kan inloggen en via een smartphone app. Locaties worden hier automatisch naar verstuurd en zo weet u altijd waar het kind is. Daarnaast beschikt het kind GPS horloge van Spotter ook over een belfunctie, kunnen er zones worden ingesteld en is het horloge voorzien van o.a. een SOS-knop voor noodgevallen. De volledige productinformatie leest u hier.

Mag ik mijn kind volgen met een GPS tracker - schermen

Spotter GPS horloge speciaal voor kids

De Spotter GPS Watch is een veilig GPS horloge voor kinderen. Meer informatie over De Spotter GPS Watch leest u hier.   Direct bestellen? Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, is de volgende dag bezorgd.

Bestellen in de webshop

Mag ik mijn kind volgen met een GPS tracker - GPS horloge

Deel deze pagina