Op werkdagen besteld voor 15:00 uur dezelfde dag verstuurd • 14 dagen recht op retour en 2 jaar garantie
Taal

Kan mijn kat het Coronavirus oplopen?

De wereldgezondheidsorganisatie heeft het coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. Omdat we het over een onbekend virus hebben, kunt u zich afvragen of het mogelijk is dat uw kat het coronavirus kan oplopen.

Gebaseerd op de informatie die het RIVM heeft vrijgegeven is het voor huisdieren en dus ook katten momenteel niet mogelijk om besmet te raken met het coronavirus (COVID-19). 

Besmettingen in België  en Verenigde Staten

Wel is bekend gemaakt dat er in België momenteel een kat besmet is geraakt. De symptomen die de kat kreeg waren diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden. Ook in New York is er melding gemaakt van een geïnfecteerde katachtige, namelijk  een tijger in de Bronx dierentuin. De vierjarige Maleise tijger heeft een droge hoest en lijkt te zijn besmet door zijn verzorger.  Drie andere tijgers en drie andere leeuwen vertonen ook symptomen van COVID-19. Naar verwachting zullen alle dieren ervan herstellen. De viroloog geeft aan dat het om alleenstaande gevallen gaat en mensen zich dus geen zorgen hoeven te maken. Het gaat vooral om de besmetting van mens op mens niet dier op mens.

Het is dus ook niet noodzakelijk om uw kat een mondkapje om te doen om zo het virus tegen te gaan.

Volgens de afdeling  agricultuur, visserij en conservatie van Hong Kong (AFCD), zijn de honden van mensen met het coronavirus getest op COVID-19. Zij melden dat er nog steeds geen bewijs is dat huisdieren: 

  • Ziek kunnen worden van het van het humane COVID-19
  • Getest zouden moeten worden op het coronavirus
  • Eigenaren kunnen besmetten

Coronavirus wel overdraagbaar door katten

Wat wel een gevaar kan zijn is katten die het coronavirus op de vacht, neus of andere delen van het lichaam dragen. Dit kan gebeuren wanneer iemand met het coronavirus de kat aait of oppakt. Op dit moment kan diegene het virus op de vacht achterlaten en kan het vervolgens door middel van het dier overgegeven worden naar een ander persoon. Daarom is het advies om huisdieren van mensen die besmet zijn met het coronavirus binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere mensen. Wilt u toch dat uw kat naar buiten gaat, doe dit dan in uw achtertuin.

Op dit moment is het dus nog niet mogelijk om uw kat te laten testen op het coronavirus. Dit omdat dieren geen besmettingsgevaar zijn voor mensen.

« Terug

Kies uw taal

De websites van Spotter maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding